Kam umístit klimatizaci v bytě: zvolte správně

Správné umístění klimatizační jednotky v bytě je klíčové pro efektivní chlazení, úsporu energie a zajištění zdravého vnitřního prostředí. Tento článek vám poskytne ucelený pohled na to, jak správně umístit klimatizaci ve vašem domově, aby byla maximálně účinná a zároveň komfortní pro všechny obyvatele.

Umístění vnitřní jednotky klimatizace

Vnitřní jednotka by měla být umístěna na horní části stěny, což podporuje lepší chladicí efekt. Mezi horní částí klimatizace a stropem by mělo být nejméně 10 cm prostoru a po stranách jednotky 30 cm pro snadné připojení. Toto umístění umožňuje rovnoměrné rozložení chladného vzduchu v místnosti.

Důležité je, aby klimatizace nebyla umístěna přímo nad místa, kde lidé spí, ani v kuchyni, kde by mohla absorbovat tuky a prach z vaření. Klimatizace by neměla být ani v úzkých chodbách či přímo naproti jiné stěně. V případě bytu na dvou úrovních je třeba vzít v úvahu, že studený vzduch klesá dolů a teplý stoupá nahoru, což ovlivňuje distribuci tepla a chladu.

Umístění venkovní jednotky klimatizace

Venkovní jednotka by měla být umístěna v místě, kde je dostatek prostoru pro proudění vzduchu a odvod kondenzátu. Je důležité, aby před jednotkou nebyly překážky minimálně v rozmezí 1 metru, zvláště pokud je jednotka umístěna na terase. Nad jednotkou by mělo být volných alespoň 30 cm prostoru.

Venkovní jednotka by měla být umístěna tak, aby byla přístupná pro případnou údržbu a opravy. Pokud je umístěna na podlaze, měla by být zvednuta o cca 10 cm. Vzdálenost mezi vnitřní a venkovní jednotkou by měla být co nejmenší, ale ne méně než 1,5 metru, zvláště u invertorových klimatizací, aby nedocházelo k ztrátám a zatížení zařízení.

Nejlepší praktiky pro umístění klimatizace

  • Umístění na severní nebo východní stranu domu: Pokud je to možné, instalujte klimatizaci na severní nebo východní stranu domu, kde není jednotka vystavena přímému slunečnímu záření během nejteplejších částí dne.
  • Daleko od zdrojů tepla: Klimatizace by neměla být blízko zdrojů tepla, jako jsou žárovky, ledničky či televize, které by mohly ovlivnit čidlo teploty a způsobit nadměrnou práci jednotky.
  • Vysoká pozice: Pro maximální efektivitu by měla být klimatizace instalována co nejvýše na stěně, protože teplý vzduch stoupá.
  • Centrální umístění: Pro rovnoměrné chlazení je ideální umístit jednotku do centra prostoru, který používáte, ne nutně do středu stěny.